Zoals ik al aangaf bij de introductie van JuseIT, is het beschikken over de juiste informatie van essentieel belang. De juiste informatie uit een ERP systeem halen, kan alleen als de inrichting van het systeem goed aansluit op de bedrijfsprocessen en de essentiële data correct en efficiënt ingevoerd kan worden. Waarom efficiënt? Veel muisklikken, toets aanslagen of moderner, vingerbewegingen op een touchscreen leiden tot ergernis wat kan leiden tot niet tijdig invoeren van of incorrecte data. Daar is de organisatie niet bij gebaat.

Oplossingsrichting en configuratie.

De implementatie van een ERP systeem begint met het kennen en (indien nog niet gedaan) beschrijven van de bedrijfsprocessen. Het procesmodel wat zo ontstaat is de basis voor het koppelen en of afstemmen van de bedrijfsprocessen op de ERP functionaliteit. Hierbij wordt duidelijk wanneer er koppelingen noodzakelijk zijn met andere applicaties zoals CAD-systemen en externe planning tools.

IFS Applications© biedt de klant naast veel functionaliteit ook een hoge mate van flexibiliteit doordat er ongekende configuratie mogelijkheden zijn zoals het toevoegen van velden in schermen, toevoegen van opties in context menu (zeg maar rechtermuisknoppen) en systeem events met de bijbehorende acties. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk zonder maatwerk het systeem dusdanig in te richten zodat er een goede aansluiting is met de huidige bedrijfsprocessen. Bij dit alles kan ik een rol van betekenis spelen zoals het meedenken over de oplossingsrichting in IFS Applications© wat betreft functionaliteit en configuratie als ook het daadwerkelijk configureren van het systeem.

Datamigratie.

Een wezenlijk onderdeel van een implementatie is de dataconversie en/of – migratie. De oplossingsrichting bepaald welke basic data noodzakelijk is. Bij implementaties waarbij meerdere bedrijven betrokken zijn, spelen ook aspecten als globale – , bedrijfs specifieke – en vestigings specifieke data een rol in IFS Applications©. Een ander aspect is de data welke geladen dient te worden rondom de overgang, de zogenaamde cut-over. We hebben het hier over dynamische – of transactionele data en de vraag is altijd: wat maak je af in het oude systeem en wat zet je over naar het nieuwe systeem?

Ik kan meedenken in het identificeren en invullen van de basic data, meedenken in een cut-over strategie en indien nodig kan ik migratie jobs en of scripts maken voor het laden van zowel basic – als dynamische data.

Interfaces en rapportages.

Een klant die IFS Applications© voor het eerst implementeert, heeft nog betrekkelijk weinig kennis van het systeem. Is de oplossingsrichting en configuratie bekend en als er interfaces in het spel zijn, dan kan ik waarde toevoegen door bijvoorbeeld het schrijven of reviewen van de specificaties.

Rapportages zijn essentieel voor de organisaties. IFS Applications© biedt zelf verschillende oplossingen maar er zijn ook applicaties zoals Crystal Reports die samen kunnen werken met IFS Applications©. Bijna altijd valt of staat het met het definiëren van een goede databron. Door mijn kennis van PL/SQL, de oplossingsmogelijkheden die IFS Applications© biedt en de database structuur van IFS Applications© kan ik de klant helpen en ondersteunen met het opzetten en maken van rapportages. Hieronder vallen ook de layouts voor standaard documenten zoals bijvoorbeeld orderbevestigingen, inkooporders en interne productie papieren.

Onder het motto "een plaatje zegt meer dan 1000 woorden" worden de KPI's tegenwoordig weergegeven in zogenaamde dashboards. Iedereen kent ze wel, die metertjes met de wijzer in het groen als het goed gaat en in het rood als het mis is. Ik werk met het product Datadash, powered bij Datavase. Neem gerust contact met me op of rechstreeks met Datavase voor meer informatie.

Mobiele toepassingen.

Barcode scanners hebben hun toegevoegde waarde al lang bewezen. De toepasbaarheid van soortgelijke mobiele toepassingen valt of staat vaak met de flexibiliteit die een interface biedt. Novacura AB biedt hiervoor diverse oplossingen die integreren met IFS Applications© waardoor het mogelijk is om zelf mobiele apps te implementeren voor allerlei platformen. Bij een van mijn klanten heb ik mobiele toepassingen gemaakt voor bv het picken van materialen, gereed melden en inboeken orders en verplaatsen van voorraden (met gebruik van bar- en/of QR-codes). Graag breng ik U in contact met Novacura Benelux BV om naar de mogelijkheden voor uw organisatie te kijken.